I Love Cheese

Kaasverhalen

Zomervedetten bij het aperitief!

Zomervedetten bij het aperitief!

Kaas en bier
Zomervedetten bij het aperitief!
Schrijver:
Savencia
Savencia

Eén blik op de tuin volstaat om te bevestigen dat de lente definitief begonnen is: de vogeltjes fluiten, bloemen steken hun kopjes op …

Met een lekker aperitief zet je die zonnige dagen meteen goed in.

Hier zijn alvast enkele eenvoudige en leuke ideetjes met kaas – onmisbaar bij het aperitief.

We beginnen zacht en fris met Chavroux natuur of Chavroux met bieslook.


Snijd brede repen van een komkommer met een dunschiller of mandoline. Smeer wat Chavroux op een komkommerreep, rol hem netjes op en plaats het rolletje rechtop op een leuk bordje.

Je kunt de Chavroux ook mengen met wat opgeklopte room. Doe het mengsel in een glaasje met een schepje lekker verse, in blokjes gesneden tomaten, op smaak gebracht met een frisse vinaigrette op basis van een fijne olijfolie en frambozenazijn.

We gaan verder met een karakterkaas:
camembert Le Rustique.


Le Rustique, gemaakt van heerlijke Normandische melk, geniet een stevige reputatie. Deze krachtige, smeuïge kaas heeft niet veel opsmuk nodig – hij is lekker op zich. Beleg een sneetje notenbrood met een portie camembert Le Rustique, een dun sneetje appel en tot slot een fijn plakje gerookte ham.

Een heel andere manier om van een rijpe camembert Le Rustique te genieten: zet de kaas ongeveer tien minuten in de oven bij 160° (in het doosje maar zonder papier). Je kunt de kaas natuurlijk ook tien minuutjes op de barbecue leggen, gewikkeld in aluminiumfolie. Omwikkel ondertussen soepstengels met enkele fijne sneetjes droge ham (Bayonne, Parma, ….), Grisonvlees of gerookte eendenborst. Haal Le Rustique uit de oven en dompel de versierde soepstengels in de gesmolten kaas.

We sluiten af met een klassieker, erg gewaardeerd om zijn pittige smaak: Le Père Joseph


Deze typische abdijkaas dankt zijn pittige smaak, zijn zachte textuur en fris aroma aan het natuurlijke rijpingsproces. Je kunt er alle kanten mee uit.

Hij smaakt bijvoorbeeld overheerlijk op een beboterde toast van notenbrood die je even onder de gril plaatst. Laat je verbeelding de vrije loop en serveer er gedroogde abrikozen bij, komkommer, een maatje met platte peterselie, radijsjes, een fijn sneetje Ardense ham en een augurkje … Wie voor de gastronomische versie gaat, maakt een millefeuille met een rond sneetje getoast luxebrood, een plakje Père Joseph, een schijfje ganzenlever en een sneetje appel. Laat het je smaken!