I Love Cheese

Kaasverhalen

Raclette en Kaasfondue

Raclette en Kaasfondue

Assortiment
Raclette en Kaasfondue
Schrijver:
Savencia
Savencia

Kaasspecialiteiten

Twee heerlijke kaasspecialiteiten voor onvergetelijke winteravonden onder vrienden!

Raclette

Raclette
Raclette is snel, gezellig en gemakkelijk. Bovendien bestaat deze Zwitserse traditie al meer dan 400 jaar: voor ze afdaalden van de hoge Alpenweiden, kwamen de herders samen, sneden ze een kaas in twee stukken en plaatsten ze die voor het vuur. Wanneer de kaas begon te smelten, schraapten (‘racler’ in het Frans) ze de geroosterde kaas af met een mes en smeerden ze die op een stukje brood. Zo kreeg het gerecht zijn naam…
Vandaag is raclette nog steeds even gezellig, maar is de techniek verbeterd, voor een perfecte degustatie.

Er bestaan twee soorten raclettetoestellen:

Raclette
Traditionele raclette

Dit toestel leunt nauw aan bij het eeuwenoude gebruik van de herders, door een kwart of de helft van een kaas te verhitten en vervolgens telkens het geroosterde gedeelte af te schrapen. Deze methode vereist wel een bepaald aantal eters, enige handigheid en wat geduld en oplettendheid.

Toestel met pannetjes

Raclette
Het toestel met pannetjes, dat veel gebruiksvriendelijker is dan traditionele raclette. Ondertussen beschikt vrijwel elk gezin over een dergelijk toestel. Het volstaat om een sneetje kaas in het pannetje te plaatsen en het te laten roosteren in het toestel. Afhankelijk van het type kunnen vier tot acht gasten tegelijk genieten van een heerlijke raclette. Doordat het toestel meestal voorzien is van een bakplaat, kun je er bovendien groenten en charcuterie op bakken of aardappelen op warm houden.

Raclette
Tips voor een geslaagde raclette

  • Fijne vleeswaren (rauwe en gekookte ham, worst, Grisonvlees, spek enz.)
  • Smaakmakers: augurken, zilveruitjes enz.
  • Groenten: maïskolven, sla, tomaat, paprika, courgette, champignons enz.
  • (Gedroogde) vruchten

Vergeet zeker ook de pepermolen en de kruiden niet!

Een droge witte bergwijn, een Zwitserse fendant, een lichte rode wijn of een blond biertje gaan perfect samen met een raclette onder vrienden*. Een fruitsalade of een sorbet vormt een verfrissende afsluiter van de maaltijd.
Le Rustique Raclette
Een waaier aan smaken

Le Rustique biedt een groot aantal verschillende raclettekazen aan.
In de zelfbedieningsafdeling vind je niet alleen de variëteiten Classique (natuur) en Caractère (met een meer uitgesproken smaak), maar ook de DUO Klassiek/ Geitenkaas of Klassiek/ Provençaalse kruiden. De lellerbekken zullen genieten. Volk rond de tafel? Kies dan voor een plateau van 700g.

 

Les Fromageries RichesMonts - La Raclette
Bij de snijkazen vind je bovendien ook de op sparrenhout gerijpte Meule Classique, met fruitige smaak en smeltzachte textuur, en de Meule au Lait Cru, die liefhebbers van authenticiteit verwent met zijn meer uitgesproken smaak.

Raclette
Tips voor een geslaagde raclette

  • Reken 200 à 250 gram Le Rustique naar keuze per persoon en evenveel aardappelen in de schil.
  • Snijd de korst niet van de kaas. Door het roosteren vormt de korst immers een heerlijk knapperige ‘religieuse**’.
  • Haal de kaas twintig tot dertig minuten op voorhand uit de koelkast.
* Overdadig gebruik van alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Drink met mate.
** De ‘religieuse’ is de geroosterde korst van de kaas.

Kaasfondue

Fondue
Net als raclette is kaasfondue gebaseerd op een Zwitsers recept uit de zeventiende eeuw, waarbij de kaas vooraf, eventueel samen met witte wijn, werd verwarmd in een ‘caquelon’, een pot in geglazuurd aardewerk of gietijzer. Aan tafel wordt de caquelon op een warmtebron geplaatst (kaars of theelichtje), om de hele maaltijd lang de gewenste temperatuur te behouden.

Fondue wordt gegeten met een lange vork waarop een stukje brood wordt geprikt en vervolgens in de kaas gedoopt.

Een slaatje voor erbij

Bij fondue past een groene salade op basis van spinazie, krulandijvie, sla, rucola of veldsla met wat hazel- of walnoten, of knapperige witloofblaadjes met een vinaigrette …

Fondue
Brood op de plank!

Fondue wordt meestal met brood gegeten: een stokbrood in sneetjes of stukjes artisanaal brood. Er is keuze te over!

Fondue
Fondue in een groen jasje

Dompel ook eens knapperige, in de oven voorgebakken groenten als knolselder, bataat of pastinaak in de fondue. Of probeer rauwe wortelstaafjes, bloemkool- of broccoliroosjes en selder- of venkelstengels … Ook heerlijk bij fondue zijn sneetjes aubergine, courgette of ui in de pan. Smakelijk!

Le Rustique-fondues

Le Rustique biedt een selectie verrukkelijke kaasrecepten en beschikt over een unieke knowhow, die de kwaliteit en de heerlijke smaak van al zijn producten garandeert.
Minipeperkaasfondue: De zachte smaak van fondue gecombineerd met de pittige subtiliteit van peper. Een heerlijk en natuurlijk recept, klaar voor gebruik en zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen. Bestaat ook in individuele (microgolfoven) of voordeelverpakking.

Le Rustique Fondue
Le Rustique-fondue met drie kazen is een combinatie van comté, emmental en tomme de Bresse, voor een perfect evenwichtige smaak, met een vleugje kirsch en witte wijn*. Deze fondue is verkrijgbaar in verpakkingen van 450 g. Le Rustique-fondue bestaat ook in individuele verpakking: enkele minuten in de microgolf en smullen maar!

* Overdadig gebruik van alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Drink met mate.