Ontdek de meest uiteenlopende recepten

Yes kaas maken – maak eens je eigen kaas tijdens de expo “85 jaar kaasmakerij Passendale”

Gerelateerd product

  • Versturen naar een vriend
  • Afdrukken

Dat melk uit een koe komt, weten mijn kinderen gelukkig wel.  Maar langzaamaan gaat er toch wel wat informatie over de oorsprong van die dingen verloren bij mijn kinderen. Ik groeide voor een stuk op op de boerenbuiten.  De ene grootouders hadden een boerderij, de andere waren ook fervente moestuiniers. Asperges zoeken, boontjes doppen,… ik deed het allemaal. We hebben geen moestuin en dus zijn mijn kinderen niet op de hoogte over hoe een bloemkool nu eigenlijk groeit.  Is het nu een aardbeienboom of aardbeienplant?  
Maar dat is buiten deze moeder gerekend die hier aan degelijke sensibilisering doet. Wanneer we langs een veld fietsen, vertel ik wat er groeit. Wanneer we in het bos wandelen, vertel ik welke boom het is. Als ik het zelf al weet tenmiste. En wanneer opa zaait in de serre, helpen ze al eens mee.

YES KAAS!

Een workshop ‘kaasmeester/kaasjuffrouw’ van De Oude Kaasmakerij past dan ook perfect in mijn sensibiliseringskraam. We trokken gisteren richting Passendale waar mijn kleine volkje de kneepjes van het kaasmeestervak leerde en ik leerde mee. Aan de hand van een prachtige muurtekening van Eva Mouton wordt het hele kaasmaakproces op een leuke en verstaanbare manier uitgelegd.

Passendale
Processus fabrication du fromage

Het begon met gekoelde rauwe melk die ‘s morgens nog in de koe zat.  We eindigden met een kaasje dat klaar was voor het pekelbad en de rijping. Nog lang niet ‘echt’ klaar dus en met nog maar weinig smaak. Af en toe tijdens het maakproces moesten we even wachten en kregen we een rondleiding op kindermaat in het museum en de expo ter ere van 85 jaar ‘Oude Kaasmakerij in Passendale’.  Een oude melkkan opheffen, leren over de koeien uit de middeleeuwen, verwonderd kijken naar al die mooie oude machines en leren over hoe elke soort kaas wordt gemaakt en wat hen van elkaar onderscheidt. Een Père Joseph is nu eenmaal niet te vergelijken met een Wijnendale en Passendale. Vanaf nu weten we hoe dat komt.

Dégustation attelier Passendale

Het eigen kaasje proeven ging natuurlijk niet, want het was nog lang niet klaar.  Gelukkig stonder er proevertjes klaar voor de hardwerkende koks.  Pfjoewie!

ZIN OM DEEL TE NEMEN AAN ÉÉN
VAN ONZE WORKSHOPS?

 

Wil je ook graag je kids of jezelf de kneepjes van het kaasvak aanleren?

 

Wanneer ?

Iedere dag van de grote vakantie om 14 uur. Je moet ten laatste de dag voordien, je plaatsen reserveren. De melk komt nu éénmaal niet uit zichzelf ter plaatse.
Meer info over deze workshop en alle andere workshops vind je hier.

Waar ?

Kaasmuseum De Oude Kaasmakerij
‘s Graventafelstraat 48a
8980 Passendale

Prijs ?  7€ per persoon
Inschrijven via info@deoudekaasmakerij.be

Wanneer ?

Zaterdag  16/09 van 19:00 – 21:30

Waar ?

Doemuseum ‘Grom’,
Midzelen 25a,
2860 Sint-Katelijne-Waver
www.tgrom.be

Dank aan An (Nononsonsmoms.be) voor dit artikel.                                                                    

© Copyright fotos nononsonsmoms.be. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *