I Love Cheese

Heerlijke risotto met St Môret en basilicum

Heerlijke risotto met St Môret en basilicum

Heerlijke risotto met St Môret en basilicum een hoofdgerecht Economisch Ingrediënten
  • St Môret 100 g
  • Roomboter zonder zout 30 g
  • Sjalotten 2
  • Knoflook 1 teentje
  • Risottorijst 380 g
  • Witte droge wijn 250 ml
  • Sterke groentebouillon 1 L
  • Basilicumblaadjes 50 g
  • Gepelde amandelen 100 g
  • Snufje zout
1. Smelt op een laag vuurtje de roomboter in een kookpot met dikke bodem. Pel de sjalotten en de knoflook en snijd fijn. Fruit in de roomboter.
2. Voeg de risottorijst toe en rooster (dit proces heet 'tostare' in het Italiaans) tot de rijstkorrels glazig zien.
3. Voeg de wijn toe en meng goed. Voeg 1/3 van de bouillon toe wanneer de wijn is verdampt. Voeg daarna telkens 1/3 deel van de bouillon toe wanneer het vocht is verdampt. Roer af en toe.
4. Stamp ondertussen in een mortier de basilicumblaadjes en de gepelde amandelen fijn of mix in een keukenapparaat.
5. Voeg de basilicum-amandelpasta en ook de verse kaas toe aan de risotto. Meng goed. Breng eventueel nog op smaak met een snufje zout. Zet het vuur uit en zet het deksel nog 5 minuten op de pan.
6. Verdeel daarna de risotto over de borden. Buon appetito!
Voorbereidingstijd : Kooktijd : Totale tijd : Hoeveelheid: 1 taart (4 personen)

Heerlijke risotto met St Môret en basilicum

Voorbereiding

  1. Smelt op een laag vuurtje de roomboter in een kookpot met dikke bodem. Pel de sjalotten en de knoflook en snijd fijn. Fruit in de roomboter.
  2. Voeg de risottorijst toe en rooster (dit proces heet 'tostare' in het Italiaans) tot de rijstkorrels glazig zien.
  3. Voeg de wijn toe en meng goed. Voeg 1/3 van de bouillon toe wanneer de wijn is verdampt. Voeg daarna telkens 1/3 deel van de bouillon toe wanneer het vocht is verdampt. Roer af en toe.
  4. Stamp ondertussen in een mortier de basilicumblaadjes en de gepelde amandelen fijn of mix in een keukenapparaat.
  5. Voeg de basilicum-amandelpasta en ook de verse kaas toe aan de risotto. Meng goed. Breng eventueel nog op smaak met een snufje zout. Zet het vuur uit en zet het deksel nog 5 minuten op de pan.
  6. Verdeel daarna de risotto over de borden. Buon appetito!

Deze risotto met St Môret, basilicum en amandelen is voor mij pure comfort food. Het is lekker smeuïg en vol van smaak. Ideaal als je zin hebt in een ‘stevig maar verfijnd bord’. Dat krijg ik vooral als het buiten wat koud of bewolkt is, want dan ben ik op zoek naar gezelligheid binnen. Herken je dit?

Voor dit recept gebruik ik Carnaroli risottorijst omdat de rijstkorrel veel vocht kan opnemen zonder te veel zetmeel vrij te geven. Daardoor wordt de risotto niet te plakkerig en dat is voor dit recept ideaal. Lees hier meer over de verschillende soorten risottorijst.

Verder gebruik ik verse kaas van St Môret om het extra smeuïg en vol van smaak te maken. Vaak wordt in een risotto nog Parmezaanse kaas of een klontje boter aan het eind toegevoegd, maar dat is hier niet nodig. De blaadjes basilicum geven een lekkere kruidige smaak aan het gerecht, zonder overheersend over te komen. Daarbij is de geur van basilicum voor mij het échte Italiaanse parfum. De hele keuken ruikt dan zo lekker, ik waan me zo aan de Mediterranée :).

De amandelen geven net de bite dat je nodig hebt in zo’n gerecht. Je zou ook andere noten kunnen gebruiken zoals pijnboompitten of gepelde walnoten. Laat het je smaken!

Let’s cook it!

Dit gerecht werd gerealiseerd door foodblogger Sarah van Southandpepper.com