I Love Cheese

Kaasverhalen

Raclette Le Rustique: voor een gezellige, warme winteravond

Raclette Le Rustique: voor een gezellige, warme winteravond

Kaas van de maand
Raclette Le Rustique: voor een gezellige, warme winteravond
Schrijver:
Savencia
Savencia

Weet jij eigenlijk waar raclette vandaan komt?

Raclette spruit voort uit een Zwitserse traditie die meer dan 400 jaar oud is!
Voor de herders van de alpenweide naar beneden kwamen, sneden ze een wiel kaas in twee en legden ze de stukken voor het vuur. Zodra de kaas begon te smelten, krabden ze het geroosterde stuk af met hun mes en belegden ze er hun brood mee. Dat afkrabben noemen de Fransen ‘racler’. En zo weet je meteen waar de naam vandaan komt.

We zijn intussen vele jaren verder … Maar de traditie om samen met familie en vrienden van gesmolten raclettekaas of ‘schraapkaas’ te smullen, is gebleven!

Met Raclette Le Rustique haal je de bergen in huis

BergmelkDe raclettekaas van Le Rustique bestaat voor 98% uit melk. De kwaliteit van deze kaas is dus een erezaak voor ons.
Al onze raclettekaas wordt bereid met melk die wordt opgehaald op meer dan 600 meter hoogte, binnen een straal van 130 km rond onze kaasmakerijen. Bovendien wordt het voer van de melkkoeien hoofdzakelijk geproduceerd in de bergen.

Welke kaas voor je raclette?

Le Rustique RacletteOm iedereen tevreden te stellen, biedt Le Rustique verschillende smaken aan:

  • Raclettekaas Classic, zacht, smeuïg en aangenaam in de mond
  • Raclettekaas Karakter, voor een intense smaak
  • De schotel van 700 g om iedereen aan tafel gelukkig te houden: Classic, Karakter en 3 pepers

De schotel van 700 g om iedereen aan tafel gelukkig te houden: Classic, Karakter en 3 pepers

  • Fijne vleeswaren (rauwe en gekookte ham, worst, gedroogd rundvlees, spek enz.)
  • Ingelegde lekkernijen: augurken, zilveruitjes enz.
  • Ingelegde lekkernijen: augurken, zilveruitjes enz.
  • Droge witte bergwijn of een Zwitserse Fendant, een lichte rode wijn of licht bier

Wat is het recept voor een geslaagde raclette?

  • Reken 200 tot 250 gram raclettekaas van Le Rustique naar keuze per persoon en evenveel in de schil gekookte aardappelen.
  • Kook de aardappelen vooraf. Niets zo frustrerend als moeten wachten tot ze gaar zijn om van je gesmolten kaas te kunnen smullen!
  • Laat de korst aan de kaas zitten. Perfect geroosterd wordt dit een heerlijk knapperige ‘religieuse’**.
  • Neem de kaas 20 tot 30 minuten vóór de maaltijd uit de koelkast.

* Neem de kaas 20 tot 30 minuten vóór de maaltijd uit de koelkast.
** De religieuse is de korst van geroosterde kaas.

Wat dacht je van een origineel racletterecept?

Zin in gesmolten kaas maar je buik vol van de traditionele raclette? Geen zorgen. Wij bedachten speciaal voor jou talloze originele recepten op basis van raclettekaas. Je vindt ze helemaal onderaan!

Bijhorende recepten

Klik op onderstaande foto’s om onze raclette recepten te bekijken.

Aperitiefbrood met raclettekaas van Le RustiqueAardappelen gevuld met raclettekaas van Le Rustique en pancettaRaclette party revisited Maki's van prei met rauwe ham en raclettekaas