I Love Cheese

Kaasverhalen

Passendale
passie van bij ons

Passendale
passie van bij ons

Kaasverhalen Passendale, passie van bij ons
Passendale <br/>passie van bij ons
Schrijver:
Savencia
Savencia

“PASSENDALE, ONZE KAAS”

Net zoals het gelijknamige dorp, heeft kaasmakerij Passendale een rijke geschiedenis. De Familie Donck vluchtte tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het veilige Normandië. Daar leerden ze de ambacht van het kaasmaken. Toen ze, na het vertrek van de Duitsers, terugkwamen in België begon het Passendale verhaal. In 1932 startte familie Donck met het verkopen van artisanale kaas, gemaakt met de melk van hun overburen.

De unieke smaak veroverde de harten van de inwoners van Passendale en omstreken. De kaasbol ging snel aan het rollen! In 1978 ontstond de kaas zoals we hem vandaag kennen: met kleine gaatjes, unieke vorm en eetbare korst. Passendale groeide uit tot een vaste waarde bij elke fijnproever en zelfs tot ware prijzenpakker op prestigieuze kaaswedstrijden! Iedereen wou er een sneetje van mee eten. Tot op vandaag laat Passendale het de Belgen nog even goed smaken.

“JE MOET DE TIJD Z’N TIJD LATEN”

Het produceren van deze bijzondere kaas wordt nog steeds volgens de bijna eeuwoude traditie gedaan. Zorgvuldig uitgekozen melk van Belgische koeien vormt de basis voor de unieke smaak. Wat het proces van de Passendale bol anders maakt, is het scheiden van wrongel en wei. Hiervoor gebruiken de kaasmeesters een doek. Deze handeling zorgt voor de unieke vorm en kleine gaatjes in de kaas.

Na een hele dag uitdruppen heeft de kaas de juiste stevigheid en vorm. Vervolgens wordt de kaas gepekeld in een zoutbad, wat zorgt voor meer smaakvorming en een langere houdbaarheid.

Dan wordt de kaas gewassen met schimmelculturen die zorgen voor de eetbare korst. Nu mag de kaas rijpen in kaaskelder Hier pamperen de kaasmeesters de kazen en laten ze de natuur z’n gang gaan. Na 4 weken rijpen is Passendale bol klaar. Er worden geen extra aroma’s, smaakstoffen of conserveermiddelen toegevoegd.

Deze ambacht vergt, zoals je kan merken, veel geduld, vakmanschap en tijd. Om het met de woorden van Hans, de kaasmeester van Passendale, te zeggen: “Je moet de tijd z’n tijd laten, je kan dat niet forceren”.

“KAASMAKEN, JE MOET ER BEZETEN DOOR ZIJN”

Bij elke smeuïge hap proef je de passie en liefde van de kaasmakers. Deze kunst vergt veel oefening. De kaasmakers bij Passendale leren continu bij en groeien uit tot echte ervaren meester in hun vak. Het zijn de oude vaste waarden bij Passendale die jongeren opleiden om het volledige proces onder de knie te krijgen. Deze nauwe, intense samenwerking zorgt voor een hecht familiegevoel.

De passie stopt niet aan het einde van de shift. Ook thuis houdt deze ambacht hen bezig. Zo houden ze in de gaten wanneer de koeien hun stal mogen verlaten en terug grazen in de wei. Dit moment heeft namelijk invloed op het kaasmaken door een andere samenstelling van de melk. Het is duidelijk een passie die blijft zinderen ver buiten de kaasmakerij. Zo zei één van de kaasmakers : “Kaasmaken, je moet er bezeten door zijn”. Het is deze liefde voor Passendale kaas wat de kaas zo heerlijk zacht en uniek maakt.

Marnix en Davy happen in de boterham met Passendale

“BEKENDE IN PASSENDALE”

Naast de toegewijde kaasmeesters telt Passendale dorp ook heel wat gepassioneerde inwoners. Deze passie van bij ons willen we in de verf zetten met onze nieuwe TV-spot. Hierin volgen we twee echte inwoners van de streek: Davy en Marnik. Davy is de bakker van Bakkerij Moeyaert in Passendale. Deze lokale warme bakker is al 3 generaties lang een vaste waarde in Passendale. Ook bij hem proef je de passie in elk krokant sneetje brood.

Marnik werkt al 40 jaar in de kaasmakerij Passendale, net zoals zijn vader. Vroeger liep hij aan z’n papa’s hand mee in de iconische kaasstoet. De liefde voor kaasmaken zit bij hem in het bloed en dat wil hij graag met jullie delen!