I Love Cheese

Wist je dat

Ontdek onze uitzonderlijke tentoonstelling over 85 jaar Kaasmakerij Passendale.

Ontdek onze uitzonderlijke tentoonstelling over 85 jaar Kaasmakerij Passendale.

Kaasverhalen
Ontdek onze uitzonderlijke tentoonstelling over 85 jaar Kaasmakerij Passendale.
Schrijver:
Savencia
Savencia

Vrijdag 30 juni opent een opmerkelijke tentoonstelling over 85 jaar Kaasmakerij Passendale zijn deuren. Ontdek onuitgegeven foto’s, een cinema uit vervlogen tijden en authentieke voorwerpen uit ons lokale kaasverleden.
De expo brengt de rijke geschiedenis van “De Oude Kaasmakerij” en van Passendale, een 100 % Belgisch product, helemaal terug tot leven.

Tijdens workshops laten chef-koks u kaasrecepten ontdekken van vroeger en van nu. Kleine kaasliefhebbertjes komen aan hun trekken tijdens toffe kinderateliers. Om het helemaal af te maken zijn er proevertjes van alle Belgische kazen van onze kaasmakerij. Uiteraard kunt u na afloop van uw bezoek ook kazen en zelfs bieren kopen om thuis verder te genieten.

Hieronder lichten we al een tipje van de sluier op met een overzicht van de sleutelmomenten uit onze geschiedenis.

1914 – 1918


Allebei op de vlucht voor de oorlog, leren Germaine Spruytte en Romain Donck elkaar kennen in Normandië. Daar maken ze ook kennis met de plaatselijke kaas Pont l’Evêque.

1926


Na de oorlog keren Germaine en Romain terug naar Passendale, waar ze trouwen.

1932


Germaine, die in Normandië geleerd heeft hoe Pont l’Evêque kaas gemaakt wordt, begint met de melk van de boerderij van haar ouders in Passendale een soortgelijke kaas te maken. Op een nacht heeft vader Donck een droom waarin de familie een eigen kaasmakerij begint. Zo gezegd zo gedaan!

1936


Start van de Kaas- en Boterfabriek St. Jozef. Naast de Pont l’Evêque wordt een soort paterskaas van het type Port Salut gemaakt. Op de verpakking prijkt de kerk van Passendale.

1938


De kaasmakerij neemt de Zwitserse kaasmaker ‘Mr. Léon’ aan, die extra expertise meebrengt. Zo beginnen ze met de productie van St. Paulin.

1940 – 1945


Op bevel van de bezetter wordt de kaasmakerij gesloten. De familie Donck staat tijdens de oorlog in voor de melkbedeling in de wijde omgeving van Ieper en Poperinge. Melkventers kunnen bij hen gepasteuriseerde melk aankopen.

1946


De kaasmakerij wordt opnieuw opgestart. Omwille van de subsidies wordt nu ook kaas gemaakt van het type Gouda. Nadien volgt ook de Cheddar kaas. Onder het merk Nobila worden daarnaast nog andere zuivelproducten geproduceerd.

1948

De kaasmakerij barst uit zijn voegen en verhuist naar de gebouwen van een oude Brouwerij in Passendale.

1962


Jozef Donck richt Comelco op een coöperatie van kleinere melkerijen die hun melkoverschotten samen verwerken tot melkpoeder.

1976


De productie van de eerste specialiteitskaas Père Joseph. Het is een smaakrijke, zachte kaas met zwarte korst.

1978


De lancering van een nieuwe kaas: Grand’Ferme – Groothof. De kaas heeft de atypische vorm van een brood, waardoor de sneetjes perfect op een boterham passen. Deze vorm werd speciaal ontwikkeld door kaasmeester De Poorter om op te vallen in de versafdeling. De typische kleine gaatjes van de kaas maken hem zacht en smeltend.


Zuivelfabriek Sint Jozef maakt vanaf nu geen andere zuivelproducten meer en wordt omgedoopt tot Kaasmakerij Passendale.

1980


Differentiatie van het gamma met Chateau d’Arville, Bel Age, Beauvoorde, Rubens, Petrus, Echt Loo… en later ook Paillardin en Chevagne.

1981


De kaas Grand’Ferme – Groothof verandert van naam en wordt nu Passendale.


Een geniale marketingzet! Op de toenmalige BRT mag geen reclame uitgezonden worden. Via de speciaal daarvoor in het leven geroepen Kaasstoet slaagt men erin om gratis televisieaandacht te genereren voor Passendale.

1983


De lancering van kaas op basis van rauwe melk, van geselecteerde melkveeboeren uit de streek: Wijnendaele. Later zal hij met gepasteuriseerde melk geproduceerd worden om de (ongegronde) vrees bij het publiek voor de listeria bacterie de kop in te drukken.


Koning Boudewijn brengt een bezoek aan de Kaasmakerij Passendale.

1988


Chateau d’Arville wordt in 1988 op de markt gebracht.
Passendale wint de prijs voor de beste Europese Blauwe kaas. Het is een blauwschimmelkaas, type Cambodzola, die Passendale sinds de vroege jaren ’80 maakt.

1990


Passendale lanceert als pioneer voor haar sneetjes een hersluitbare verpakking.

2000


Ontstaan van het Passendale bier.

2002


Het Passendale museum opent zijn deuren in de oude kaasmakerij.

2007


Kaasmakerij Passendale wordt verkocht aan Bongrain.