I Love Cheese

Kaasverhalen

Kaas en wijn : Passendale en Merlot

Kaas en wijn : Passendale en Merlot

Kaas en wijn
Kaas en wijn : Passendale en Merlot
Schrijver:
Savencia
Savencia

Kaas en wijn : Passendale en Merlot

Passendale is een kaas van bij ons en is duidelijk herkenbaar aan zijn witte korst en zijn subtiele smaak.
De kaas past perfect bij een fruitige rode wijn die al even zacht van karakter is: een Merlot!

Kaas:

Passendale is een dorp op 20 km van Ieper waarvan de naam onmiddellijk wordt geassocieerd met de kaas! Het is de familie Donck die in 1932 met de kaasproductie is gestart. Het was echter pas in 1978 dat de Passendale-kaas op de markt kwam. Dankzij het succes ervan heeft de kaasmakerij van Passendale een breed gamma kazen ontwikkeld die in binnen- en buitenland erg in de smaak vallen.

De Passendale is een halfharde kaas met eetbare natuurkorst en gemaakt op basis van koemelk. De kaas dankt zijn unieke smaak aan het feit dat men nauwgezet het oorspronkelijke recept en de originele productiemethoden (80 jaar oud) is blijven gebruiken. De typische vorm en de authentieke smaak zijn het resultaat van het langzaam laten uitlekken van de kaas in een doek.
De kleine gaatjes in de kaas zorgen voor een luchtige textuur en een romige zachtheid. De kaas heeft een breed pallet aan aroma’s: een lichte botertoets, een fruitige smaak die aan Emmentaler doet denken en een subtiele champignontoets die vrijkomt als men de korst opeet.
champignon
De kaas kan gewoon op de boterham worden gegeten, maar ook op een kaasplateau of in blokjes bij het aperitief.

WIJN:

Druivenras: Merlot

OORSPRONG: De Merlot is afkomstig uit het zuidwesten van Frankrijk (de Bordeauxstreek).

De Merlot is het druivenras dat het meest wordt geteeld in Frankrijk. De druif wordt gebruikt in tal van bekende appellations zoals Saint-Emilion en Pomerol. Ook meer in het zuiden van Frankrijk (de Languedoc) wordt de Merlot veel gebruikt.
Raisins
Maar ook buiten Frankrijk is de Merlot erg populair. We vinden dit druivenras een beetje overal in de wereld terug waar de klimatologische omstandigheden geschikt zijn. In Zuid-Europa (Italië, Spanje), in Californië, Chili en Zuid-Afrika worden met deze druif topwijnen geproduceerd.

KENMERKEN:

Naar het schijnt zou de merel zijn naam aan het druivenras hebben gegeven (merlot betekent kleine merel in het Occitaans). Het zou te maken hebben met de zwarte kleur en de voorkeur van deze vogel voor de merlotdruif. Het is een druivensoort die vroeg rijp is en een compacte tros aanmaakt met middelgrote, ronde druiven met dunne schil. De Merlot heeft minder tannines dan de Cabernet Sauvignon waarmee hij vaak wordt gemengd. De merlotdruif houdt van warmte en van een kalkrijke bodem met voldoende diepte, zodat hij over voldoende waterreserves kan beschikken. Een rijpe merlotdruif heeft een aangenaam aroma van rood fruit, braambessen en pruimen. Zijn smaak is rond en zacht met een lichte zuurtoets en soepele tannines. De Merlot wordt vaak omschreven als een typisch “vrouwelijke” wijn.
Fruits Rouges

De combinatie met PASSENDALE

Passendale en Merlot hebben veel gemeen. Het rood fruit aroma van de wijn harmonieert mooi met het frisse en fruitige karakter van de kaas. Tannines zorgen voor stevige en krachtige wijnen met een hoog bewaarpotentieel. De Merlot respecteert het romige en kruidige karakter van de kaas en slaagt er zelfs in om dat te versterken. Samen vormen ze een perfect duo waarmee een maaltijd op een aangename manier kan worden afgesloten.

Passendale

Ontdek Passendale in de schappen van jouw supermarkt