I Love Cheese

Zout

Melk en kaas

Melk en kaas

Bio
Melk en kaas
Schrijver:
Savencia
Savencia

Welke melk voor welk type kaas?

Koemelk

vachesHet leeuwendeel van de wereldwijde melkproductie bestaat uit koemelk.
Dit heeft veel te maken met de voordelen die runderen bieden, zoals het vlotte melkproces, de grootte van de uiers en het rendement.
Koemelk vormt dan ook de basis voor de meeste kazen die we in de winkelrekken aantreffen.

Le Rustique
Een waaier aan smaken
Koemelk is rijk aan calcium, eiwitten, mineralen en vitamine A en B, en wordt gebruikt voor de productie van allerlei soorten kaas: zachte kaas met natuurlijke korst (bv. Camembert Le Rustique) of gewassen korst (bv. Chaumes), halfharde kaas (Passendale), schimmelkaas (bv. St Agur), geperste kaas enz. Hun smaak loopt uiteen van uiterst zacht tot bijzonder intens.

lait-postit-nl
Ondanks de grote diversiteit aan smaken, vormen en toepassingen van koemelkkazen zijn echter ook heel wat kazen gebaseerd op andere melksoorten.
Dankzij hun kwaliteiten op voedingsvlak en hun specifieke smaak zijn veel kaasliefhebbers dol op producten op basis van geiten- en schapenmelk. Bovendien vormen ze een alternatief voor wie allergisch is aan koemelkeiwitten.

Geitenmelk

Lait de chèvre
Geitenmelk is rijk aan essentiële vetzuren, calcium (8% meer dan in koemelk), kalium, selenium en vitamine A. Bovendien bevat de melk vlot verteerbare eiwitten. Ook leunt dit type melk het meest aan bij moedermelk.
Geitenkaas dankt zijn toenemende succes aan zijn zachte textuur, zijn verfijnde, kenmerkende smaak, die uiteenloopt van heel zacht tot uiterst pittig, en de vele beschikbare variëteiten.

Kies voor afwisseling!
Er bestaan zeer veel soorten geitenkaas: van verse tot zachte en zelfs harde kaas. Ook de vormen lopen sterk uiteen: cilindrisch, conisch, kleine ronde ‘crottins’, schijfjes, stronkjes enz. Sommige zijn bovendien gehuld in een laagje as, kruiden of aromaten.

chavroux
Uiterst veelzijdig
Verse geitenkaas zoals Chavroux gaat perfect samen met aromatische kruiden, olijven of gedroogde tomaten. Ook honing en fruit zijn ideale combinatiemogelijkheden, en bovendien is de kaas heerlijk in allerlei culinaire bereidingen. Zelfs met een eenvoudig stukje brood beleef je al een onvergetelijke smaakervaring!

Schapenmelk

Schapenmelk bevat meer calcium, eiwitten, fosfor en vitamine D, C, B2 en B6 dan koemelk.
Schapen produceren echter minder melk dan koeien of geiten, en bovendien is hun productieve periode beperkt tot de lente en de zomer, waardoor het product schaarser is.

MoutonVoor elke smaak
Schapenkaas is bijzonder geliefd bij fijnproevers, die zijn delicate amandeltoets en licht rinse smaak weten te appreciëren. Het is een kaastype dat heel vlot verteerbaar is.
Er bestaan zeer veel variëteiten van, en een waaier aan smaken, van heel zacht, zoals de verse, malse Brebiou tot zeer intens. Ook de consistentie van de kazen loopt uiteen van zacht tot hard.

Aan tafel…
Brebiou
Schapenkaas wordt vaak eenvoudigweg gegeten met wat brood of een slaatje. Het is echter ook een uitgelezen ingrediënt voor gebruik in de keuken. Zo is schapenkaas erg geschikt om te gratineren en verleent de kaas sausen een bijzondere smaak.
Een type kaas dat met andere woorden een ereplaats verdient op je kaasschotel!

salade