Ontdek de meest uiteenlopende recepten

Kaasschotel

  • Versturen naar een vriend
  • Afdrukken

Negen tips voor een geslaagde kaasschotel

 

  1. 1. Kies vijf tot negen kazen van verschillende types: harde korst, halfharde korst, zachte kaas, zachte kaas met gewassen korst, verse kaas, schimmelkaas enz.

  2. 2. Varieer ook het type gebruikte melk: koemelk, schapenmelk of geitenmelk!

  3. 3. Respecteer het principe van het kaashorloge: van zeer zacht tot zeer uitgesproken

  4. 4. Voor een optimale degustatie:
    – laat je voldoende plaats tussen elke kaas om te vermijden dat de smaken gemengd worden;
    – plaats je de hardste kazen op de rand van de schotel om het snijden te vergemakkelijken.

Enkele kaasschotelsuggesties

Het assortiment
Dit is een voorbeeld van een assortiment kazen met een mooie combinatie van smaken, vormen en texturen, zodat iedereen zijn gading kan vinden:

  • Een kaas met harde korst (parmezaan of Grana Giovanni Ferrari®)
  • Een kaas met halfharde korst (Passendale®, Père Joseph®, Rubens®, Echte Loo®)
  • Een zachte kaas met witschimmelkorst (Caprice des Dieux®, Le Rustique®, St Albray®)
  • Een zachte kaas met gewassen korst (Chaumes® of Wynendale®)
  • Een schimmelkaas (St Agur® of Rochebaron®)
  • Een verse kaas (St Môret®)
 

Hoe snijd je de kaas?

Kleine geitenkazen:
snijd deze kazen in twee of vier stukken.

Kegel- en cilindervormige kazen (bv. Chavroux®):
snijd deze kazen in stervorm, in fijne partjes over de volledige hoogte, in twee, in vier, in zes en vervolgens in acht of meer porties.

Blauwaderkazen (bv. St Agur®) :
de meest intense smaken vinden we terug in de schimmelgedeeltes (de blauw-groene marmering). In vier gesneden blauwaderkazen moeten plat neergelegd worden en in een waaiervorm worden versneden, om minder korst dan kaas te verkrijgen.

Welk mes voor welke kaas?

 

• Voor kazen met halfharde korst
Passendale®, Echte Loo®, Westhoek®, …) :
een mes met dubbel heft.

Brood

Door de grote verscheidenheid aan brood op de markt kan de smaak van tal van kazen geaccentueerd of tot uiting worden gebracht:


Roggebrood is dan weer de ideale begeleiding bij kazen
met uitgesproken smaken, zoals St Agur®, Passendale®
Caractère, Père Joseph® of Echte Loo®, maar ook bij zachte,
geraffineerde kazen, zoals St Albray® of Maroilles Fauquet®

• De typische mediterrane toetsen en de zachte textuur van
olijvenbrood gaan perfect samen met de zachte textuur
van Chavroux® en de smeuïgheid van Brebiou®

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *